Poprzednia

ⓘ Erol Sander




Erol Sander
                                     

ⓘ Erol Sander

Erol Sander, właściwie Urçun Salihoğlu – niemiecki aktor telewizyjny i filmowy, były model. Swój pseudonim artystyczny przyjął od imienia amerykańskiego aktora australijskiego pochodzenia Errola Flynna i nazwiska niemieckiej projektantki mody męskiej Jil Sander.

                                     

1.1. Życiorys Wczesne lata

Urodził się w Stambule w Turcji. Miał cztery lata, gdy w 1973 jego rodzina przeniosła się do Monachium. Wyznając islam uczęszczał do katolickiej szkoły w Bawarii. Zamieszkał w internacie nad jeziorem Chiemsee i studiował nauki polityczne.

                                     

1.2. Życiorys Kariera

W 1992 przeprowadził się do Paryża, gdzie rozpoczął karierę fotomodela dla światowej sławy projektantów takich jak Giorgio Armani, Dolce & Gabbana czy Christian Dior.

Po udziale w dwóch francuskich sitcomach – Mieszkanko dla dwojga Jamais deux sans toi, 1996 i Piekielny raj Paradis denfer, 1997, popularność w Niemczech zdobył dzięki roli tureckiego komisarza Sinana Topraka w serialu kryminalnym RTL Sinan Topak – nieprzekupny Der Unbestechliche, 1999. W dramacie telewizyjnym Soraya 2003 zagrał historyczną postać ostatniego szacha Iranu, z dynastii Pahlawi, Mohammada Rezę Pahlawiego. Na dużym ekranie zadebiutował jako perski książę w historycznym dramacie przygodowym Olivera Stone’a Aleksander Alexander, 2004 u boku Colina Farrella.

W 2007 przyjął rolę wodza Apaczów Winnetou w ekranizacji książki Karola Maya o jego słynnym bohaterze Winnetou I. W serialu kryminalnym ARD Wydział zabójstw Stambuł Mordkommission Istanbul: Das Ende des Alp Atakan, 2008-2018 zagrał komisarza Mehmeta Özakina. W latach 2013–2016 występował w przedstawieniu Portret Doriana Graya.

                                     

2. Wybrana filmografia

  • 2016: Snowden jako gość imprezy dyplomatycznej
  • 2001: Biblia. Apokalipsa świętego Jana TV jako Ionicus
  • 2009: Tatort: Familienaufstellung TV jako Durmus Korkmaz
  • 2004: Aleksander jako perski książę
  • 2003: Rosamunde Pilcher TV jako David Norris
                                     

3. Nagrody

  • 2012: Grazia: "Nagroda za najlepszy ubiór"
  • 2007: Axel-Springer Verlag: Zadbany człowiek roku
  • 2014: "HCW" Order Weimarski
  • 2007: Nagroda "Men’s Health”: Najlepsza moda, najlepiej ubrany mężczyzna
  • 2009: Bauer Verlag: Nagroda publiczności dla najlepszego aktora "Moja gwiazda roku” "Mein Star des Jahres"
  • 2004: Hubert Burda Media: Najlepiej ubrany mężczyzna
  • 2011: Felix-Burda Award: "Gwiazdy do zapobiegania"
  • 2011: VDH: Ambasador psów
  • 2015: "Kybele" 2015: Nagroda przyjaźni niemiecko-tureckiej
  • 2017: Busche Verlagsgesellschaft mbH: "Koneser roku"
  • 2012: Nagroda "Bunte”: Człowiek zdrowia